maanantai 11. tammikuuta 2016

Halu tulla kuulluksi


Kysyin eräässä luokassa, olisiko jollain muullakin halua tulla juttelemaan kuin vain heillä, joita näen viikoittain. Lähes jokainen käsi ellei jopa kaikki nousi pystyyn. Mietin, miksi olin halunnut sitä kysyä. Todennäköisesti mietin niitä hiljaisia oppilaita, jotka eivät oma-aloitteisesti tulisi vetäisemään hihasta ja pyytäisi aikaani. Sovimme opettajan kanssa, että saisin olla viereisessä pikkuluokassa ja nähdä vuorotellen oppilaita pienen hetken. Kerroin, että kaikki pääsisivät lähiaikoina jos eivät heti tänään.

Jokaisella oli edessään 9 erilaista kuvallista tunnekorttia edessään pöydällä (onnellinen, hämmästynyt, häpeissään, tyytyväinen, iloinen vihainen, kiukkuinen, peloissaan, pettynyt, hämmentynyt, masentunut ja surullinen ). Oppilas sai valita niistä ne tunteet, joita on tuntenut viime aikoina. Sen jälkeen hän sai valita, mistä kertoa ja käydä kaikki valitsemansa tunteet läpi. Olin hyvin iloinen siitä, kuinka helppoa heille oli tämä tehtävä ja nautin kuunnella kun näin, miten lapsille oli tärkeää tulla kertomaan elämästään.

Halu tulla kuulluksi on varmasti meillä jokaisella. Haluamme tietää olevamme tärkeitä ja että meillä on merkitystä. Kuulen jatkuvasti omilta lapsiltani ”Äiti, kuuntele äläkä tee koko aikaa koneella töitä tai ole facebookissa!”. Olen välillä pyytänyt lapsiani piilottamaan minulta elektroniikan että keskittyisin olennaiseen eli heihin. Nytkin kirjoitan omalla ajallani työpaikalla, että voisin pitää koneen kiinni iltaisin. Kun menen kotiin, halaan ja suukotan lapset ja mieheni. Kysyn jokaiselta erikseen miten meni päivä ja jään keskustelemaan aiheesta. Huomaan, että se tyydyttää heiltä ensimmäisen kuulluksi tulemisen janon. Saan tehtyä jonkun kotihomman ennen kuin jano taas yltyy ja joku tarvitsee minua jossain.

Pienikin aika riittää jos koet tulevasi kuulluksi ja saat joltain jakamatonta huomiota. Sanat:  Olet tärkeä, rakastan sinua, välitän sinusta, ymmärrän tunteesi yms. Eivät vaadi sanojalta paljon, mutta kuulijalle ne merkitsevät sitäkin enemmän. 5-vuotias poikani sanoo päivittäin ”Äiti, olet ihana ja rakas”. Sanojen voimalla jaksan kuunnella hänen kiukkunsa ja hyväksyä hänen virheensä. Joka ilta hän toivoo samat iltalaulut ja laulaa hymyillen mukana. Aikaa siinä menee korkeintaan viisi minuuttia, mutta se on molemmille tärkeä yhdessäolon hetki.

Kuinka usein sinä haluaisit tulla kuulluksi ja kenelle haluaisit jakaa asiasi? Mitä teet jos sinua ei kuunnella? Parhaiten kuuntelija ymmärtää jos sanot suoraan, että haluaisit tulla kuulluksi. Vanhemmat, kasvattajat ja ystävät välittävät sinusta, mutta eivät näe tai kuule tunteitasi. Ole rohkea ja uskalla sanoa ääneen mitä tunnet. Silloin asioilla on helpompi tapa järjestyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti