tiistai 26. tammikuuta 2016

Tunteita herättävä maahanmuuttaja


Jos kuulet sanan maahanmuuttaja, mitä tunteita se sinussa herättää? Jos siihen lisätään tieto, että kotipaikkakunnallesi muuttaa maahanmuuttajia, nostaako se enemmän tunteita ja ajatuksia pintaan? Luonnollisesti ajattelen, viimeaikaisia lehtiotsikoita ja sosiaalisen median keskusteluja lukien, että aihe nostaa hyvinkin erilaisia tunteita ihmismieleen. Hyvin usein ne ovat sävyiltään negatiivisia ja huolta herättäviä.
Perjantaina aihe oli tapetilla koulutuksessa Kulttuurit kohtaavat–kohtaavatko ihmiset sekä iltasanomien otsikoissa. Kohtaan sekä työpaikallani että kotipaikkakunnallani maahanmuuttajia. Ensimmäistä kertaa kommentoin asiaa ja mietin sitä julkisesti. Oletan, että moni miettii, mitä mieltä aiheesta olen. Työni opettaa minua jatkuvasti siitä, että asioita pitää tutkia monesta eri näkökulmasta. Jos sanon, että olen näitä ihmisiä vastaan, minun pitäisi osata asiaa perustella tarkemmin. Jos olen puolesta, niin se olisi sama asia.  Joka tapauksessa ajatukseni ovat jonkun toisen mielestä vääriä ja pihisee kiukusta lukiessani blogiani.
 
Tyttäreni kertoi, ettei pidä enää englannin opiskelusta. Kysyin syytä eikä hän aluksi tiennyt siihen syytä. Hetken mietittyään hän kertoi, kuinka englannin opettaja oli heittänyt kaverin kokeen roskiin ja se oli tuntunut kaverista loukkaavalta. Tyttäreni ei nähnyt tilannetta, mutta sai mielensä myrkyttymään kaverin puolesta. Tilanne kosketti niin paljon, ettei tunnille enää ollut halua mennä tai motivaatiota oppia aiheesta yhtään enempää. Kun kerroin hänelle, että opettajien pitää säilyttää kokeita pidemmän aikaa itsellä,  ja kun kaverilta tuli tieto, ettei hän enää ollutkaan varma opettajan tekosesta tai tekemättä jättämisestä, niin tyttäreni antoi uuden mahdollisuuden englannin oppimiselle.

Miten olettamuksemme ja kuultu vaikuttaa tunteisiimme? Oikein hyvin. Koulutuksessa mietimme, mitä ulkomaalainen olettaa ja on kuullut suomalaisista. Suomalainen on juro, kylmä, juoppo, ahkera ja rehellinen. Kuinka moni meistä on oikeasti juro ja juoppo? Tai kun meistä moni olettaa maahanmuuttajien olevan vaarallisia, niin kuinka moni on kokenut heidän vaarallisuutensa? Tiedän ja tunnen heitä, jotka ovat näin kokeneet, enkä missään nimessä väheksy heidän tuntemuksiaan. Mietin itsekin omaa suhtautumistani maahanmuuttajiin, mutta myös perisuomalaisiin, jotka eivät osaa tai kykene käyttäytyä oikein. Eräs oppilas kertoi, ettei pidä maahanmuuttajista, koska ruokakin loppuu kesken ruokalasta ja he vievät meidän kaikkien verorahat. Mietin, että ruuan riittävyydestä kävimme keskustelua jo vuosi sitten ennen maahanmuuttajia ja palkkani on samaa keskiluokkaa niin kuin aiemminkin. Totta on, että rahaa kuluu valtion tasolla, mikä näkyy usein myös tärkeissä asioissa.

Tapasin maahanmuuttaja perheiden lapsia. Yksi heistä halusi tulla syömään samaan pöytään kanssani. Hän otti minua kädestä kiinni ja osoitti kaveria, joka oli suuttunut toisille eikä halunnut syödä. Sanoin hänelle moi, hän vastasi. Ei tullut mieleen, että hän on vaarallinen tai jotenkin muuten epämiellyttävä. Kun tervehdin käytävillä suomalaisia lapsia, puolet heistä tervehtii. Mitä oletan heistä, jotka eivät tervehdi? Ovatko he niitä juron suomalaisen lapsia, jotka oppivat huonot tavat kotona? Päätän olla olettamatta mitään ja annan heille toisen mahdollisuuden tehdä paremmin seuraavalla kerralla. Ja mikäli haluan heidän toimivan toisin, kerron heille, että kuuluu hyviin tapoihin tervehtiä. Tämä on toiminut aiemminkin. Mikäli haluan maahanmuuttajien toimivan toisin, kerron sen myös heille rehellisesti. Myös heillä on mahdollisuudet ja kyvyt oppia uutta sekä oikeus tietää, mitä tekivät väärin ja miltä se tuntui.

Miksi haluan olla tasapuolinen kaikille? Mietin aina asiaa omalle kohdalleni. Mitä jos minua kohtaan oltaisiin oltu vihamielisiä siitä syystä, että äitini käyttäytyi huonosti? Minun on aina annettu näyttää, mihin itse pystyn eikä minun ole tarvinnut olla samanlainen. En hyväksy keneltäkään huonoa käytöstä tai väkivaltaisuutta. Aina ei aikakaan riitä anteeksiantoon, mutta asiat ja ihmiset tulisi silti nähdä erillisinä yksilöinä. Kaikki eivät ole pahoja, oli kyseessä sitten suomalainen tai ulkomaalainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti