tiistai 19. tammikuuta 2016

Ihana, kamala koulustressi


Käsi pystyyn ne, joilla ei ole ikinä ollut minkäänlaista stressiä koulusta ja silti pärjäsitte siellä hyvin? Otan mielelläni tietoa vastaan siitä, miten pystyit siihen ja mitä keinoja käytit? Minä ja moni muu jätetään työasiat ja koulutehtävät  viime tippaan, jolloin stressin määrä tuplaantuu. Joka kerran lupaan itselleni, että seuraavalla kerralla työstän asiaa jo aiemmin, kunnes huomaan olevani taas samassa jamassa. Miksi näin?

Nuori kertoi, että opettajat ja vanhemmat tuovat hänelle paineita kysymällä joko on läksyt tehty ja kokeisiin luettu. Kysyin, tekisikö hän tehtäviä tai lukisiko kokeisiin jos kukaan ei sitä vaatisi. Vastaus oli ”En”. Tarvitsemme paineita ja motivaation, jotta saamme asiat tehtyä. Ahdistuksen ja paineen tunne on hirveä, muttei niin paha, etteikö sitä ottaisi vastaan uudestaankin kerta toisensa jälkeen. Muutenhan itsekin tekisin asiat hyvissä ajoin.

Danjan kirjoitus Koulustressi –voimauttava vai lamauttava tekijä (http://www.lahdensteiner.fi/lukio/oppilaiden-kertomaa/koulustressi-voimavara-vai-lamauttava-tekija) on äärimmäisen hyvä kirjoitus aiheesta kokonaisuudessaan.  Hän kertoo koulustressistä voimavarana, jota neuvotaan ylläpitämään. Se on henkistä, jonka hallitsemiseen on jokaisella omat keinonsa. Keinot, jotka irrottavat itsensä stressaavasta aiheesta. Danjankin mukaan koulustressi on parhaimmillaan väline parempaan koulumenestykseen ja vireystilaan, liian pitkälle menneenä se lamauttaa. Koulun lisäksi on tärkeää keskittyä itseensä, ja pitää huolta, että oma jaksaminen riittää.

Mitä jos se ei riitä ja stressi tuo sinulle fyysisiä oireita, kuten päänsärkyä, unettomuutta, jaksamattomuutta, iho-oireita, suolisto-ongelmia, ärtyneisyyttä? Keskity itseesi ja yritä saada ensin fyysiset oireet vähemmälle. Ota päänsärkyyn lääke (mikäli et pärjää ilman), jätä herkut, juo paljon vettä ja syö terveellisesti, pakota itsesi ulos ja liiku. Jos et pysty siihen yksin, pyydä kaveriasi tai läheisiä mukaasi.

Mitä muuta voit tehdä?

1. Listaa kaikki asiat, jotka vaativat huomiotasi. Tämä auttaa sinua näkemään tehtävien oikean määrän. Huomaat että “miljoonan tekemättömän asian” sijaan niitä onkin ehkä vain kymmenen. 

2. Aloita kiireellisimmästä ja yliviivaa se, kun olet suorittanut tehtävän. Näin kasvatat hallinnantunnetta ja myös näet aikaansaavasi asioita. 

3. Muista, ettei kaikkea aina tarvitse tehdä täysillä ja sata lasissa. Jos sinulla on paljon tehtäviä samaan aikaan, pohdi mikä on riittävän hyvä suoritus ja tavoittele sitä täydellisyyden sijaan. (http://www.demi.fi/lehti/artikkelit/hallitse-koulustressi%C3%A4)

Usein ajattelemme, että tarvitsemme maan parhaat psykologit ja lääkärit poistamaan meiltä stressin ja sen oireet ilman että kokeilisimme näitä edellä mainittuja tuttuja ja ehkä tylsiltäkin kuulostavia neuvoja. Mitä itse teen stressin poistamiseksi? Otan lisää asioita listalle, joita hoidan. Liikun aina kun ehdin, syön välillä herkkuja, juon liian vähän vettä ja nukun liian vähän. Isäni muistuttaa minua pitämään huolta itsestäni lähes päivittäin. Muistan sen hetken ja olen menossa jo mielestäni oikeaan suuntaan..Kunnes olen taas epätäydellinen itseni ja yritän kestää sen. Tiedostan samalla, mitä minun tulisi tehdä, jotta voisin paremmin. Ilmeisesti olen niitä, jotka kehittyvät pikku hiljaa, mutta kehittyvät silti  koko ajan.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti